Destek Hattı
Sepetim
0
Beğendiklerim
Bal Deyince
Gönderen      04/09/2019 15:15:57    Yorumlar 0
Bal Deyince

Arı Kovanı

Bal, en kısa tarifi ile arıların çiçeklerden, meyve tohumcuklarından, ağaç kovukları ve çardaklardan alınan nektarların arının midesinde bir takım kimyasal tepkimeler geçirerek kovanlarda yine kendi oluşturdukları petekler içerisine yerleştirdikleri akışkan ve yoğun olan tatlı bir besin kaynağıdır. Balın yapı taşlarının karbonhidratlar ve potasyum oluşturur.

Bal arıları son derece sosyal varlıklardır. Kendi kolonileri içinde  iş bölümü yapmışlardır. Yardımlaşma ve çalışkanlık en temel özelliklerindendir. Bir arı kolonisinin olmazsa olmazı Kraliçe Arıdır. Kovan içerisindeki bütün sistem Kraliçe Arı tarafından idare edilir. Kraliçe Arı olmayan koloniler kısa sürede dağılıp elden çıktığı bilinen bir gerçektir. Sağlıklı bir Kraliçe arısı günde 2500 larva bırabilir. Yaşam süresi boyunca da iki milyondan fazla larva bırakmaktadırlar.  Kovanın en kalabalık ailesi tabiî ki dişi olan işçi arılardır. Kovanın %99 unu oluşturan işçi arıları  çiçek ve meyve tohumcuklarından aldıkları nektarları ve bitki türlerinde olan polenleri kovana getirmek başlıca ana görevidir. Kolonimizin son arısı, erkek arılardır. Normal bir kovanda 25-30 bin civarı arı bulunur. Bu sayının sadece 100 civarı erkek diğerleri ise işçi arılardır. Erkek arıları Bahar döneminde Kraliçe Arı ile çiftleşmek ve kovanın sıcaklığını dengelemek dışında görevleri yoktur. İnesi olmadığından dolayı da kendisini koruyamazlar.  Erkek arılar 6 ay Kraliçe arılar ise 4 yıla yakın bir süre yaşarlar.

İşçi arıları yaz mevsiminde nektar ve polen aramaya çıkarlar. Her bir işçi arsının ömrü 30 günü geçmez. 30 gün boyunca sürekli kovanına nektar ve polen taşır. Ölen işçi arılar yerini yeni işçi arıları alır ki kovan yaz mevsimi boyunca durmadan dolup boşalır. İşçi arıları kovanlarından 5 km çapında bir alanda nektar ve polen ararlar. Yaklaşık 75.000 dönümlük bir alanda nektar ve polen kaynağı bulduklarında kendi aralarında özel iletişimlerle bağlantı kurarak kaynağı kovana taşırlar. Bu iletişimin kanat çırpışları çıkardıkları sesler ve kendi aralarında ki semboller ile gerçekleştiği bilinmektedir.

Sağlıklı bir arı kovanı hareketli bir organizmaya benzer. Bu kadar kalabalık bir koloni içerisinde arılar kovanı soğutmak için saniyede 200 kez kanat çırparak kovanın sıcaklığını sabit tutarlar. Erkekleri 6 ay kraliçesi 4 yıla yakın yaşayan her bir arı ırkına ayrıca Teşekkür Ederiz… :)

 

Yorum Yaz

Yazı Ara

Son Yazılar