Şemdinli Balı Hakkari ilimizin beş ilçesinden biri olan Şemdinli ilçemizden ismini almıştır. Bölge gerek ulaşım gerekse terör gibi sebeplerden dolayı bakir kalmış bir bölgedir.
Şemdinli Balı; Hakkari ilimizin beş ilçesinden biri olan Şemdinli ilçemizden ismini almıştır. Bölge gerek ulaşım gerekse terör gibi sebeplerden dolayı bakir kalmış bir bölgedir. Bu özellikler her ne kadar olumsuz şartlar oluştursa da, Organik ve doğal bal yapımı için bir o kadar gerekli şartları sağlamaktadır. Yerleşim yerlerinden, arabadan, egzozdan, insalsal faktörlerden uzak olan bu kırsal kesimde yapılan arıcılıkla, üretilen bal da, organik şartlarda üretilen bal mührünü alıyor. Özellikle çiçek çeşitliliği açısından zengin olan bölge aromatik Şemdinli Yayla Balı, Şemdinli Süzme Bal ve Şemdinli Karakovan diye adlandırılarak namı gün geçtikçe artan bir trend yakalıyor. Şemdinli Balı, C vitamini, kalsiyum, demir, fosfat, sodyum, klorür, potasyum, magnezyum, B1, B2, B3, B5, B6 vitaminleri içerir. Bal, anti-bakteriyel özelliklere sahiptir, bu yüzden geleneksel ilaçlarda, kürlerde, karışımlarda doğal bir antiseptik olarak kullanılmaktadır. Arıların özgürce dolaşarak konduğu, Scilla (Sümbülcük) , Geven ve çeşitleri, Küçük dikensi ve büyük dikensi bir çok kışı kar altında geçirmiş bitki ve çiçek türünün aroma ve özlerini alan ballar Türkiye'nin her yerine kargo imkanı ile gönderilmektedir.
Karakovan Balı genellikle kestane, kavak, gürgen ve benzer ağaç kütüklerinin içleri boşaltılarak elde edilen kovanlarda, mumunu tamamen arıların ördüğü bal çeşididir.